Szacsva

Az írásos dokumentumok először 1567-ben említik a falut, amikor is a nevét Zachwa formában jegyezték fel. A középkori egyházszervezetben a falu a sepsi kerülethez tartozhatott, oda való besorolását őrizte meg a 16. századtól a református egyházmegyében is. 1921-ben nyolc másik egyházközséggel együtt a szacsvait is az orbai egyházmegyéhez csatolták. Korábban Szacsva volt az anyaegyháza Egerpataknak és Sepsimagyarosnak.

Közigazgatásilag ma Réty községhez tartozik. A köztudatban máig is él a szacsvai vár emléke, amelyről a régiek nem sokat tudtak, csak annyit, hogy a „… vár körül nagy kiterjedésű rengeteg erdők voltak. Messze a falutól, a Bodzafordulói-hegyekben emlegetett várról a mai régészek véleményét idézhetjük: »A szacsvai várat, amelyről nem rendelkezünk semmilyen okleveles adattal, sem pedig a területéről származó középkori régészeti lelettel, egyelőre csak a bizonytalan korú és rendeltetésű középkori várak közé sorolhatjuk«.” (Bordi Zsigmond Lóránd)

Elérhetőség
Szállásfoglalás

Szállást keresel Szacsva közelében? Az alábbi gombra kattintva perceken belül megtalálhatod a neked megfelelő szálláshelyet.

Megosztás