Gelence

A falu mai helyén már a bronz- és római korban létezett település. A középkori település kialakulása az orbai székelyek 13. századi végleges letelepedésével függ össze. Orbán Balázs szerint egy 1499-ben kelt oklevélben az Orbaiszékben levő Szent Imre-egyház Szűz Mária-oltáráról tesznek említést.

Mivel más orbaiszéki Szent Imre-egyházról nem tudunk, a dokumentum csakis a gelencei templomról szólhat. A falu első megbízható írásos említése 1567-ből való, az akkori adóösszeírásban 61 kapuval szerepel. 1602-ben 77 családot jegyeztek fel Gelencén a Basta-féle összeírásban. 1628 és 1648 között esperesi hivatal működött itt, amelynek vezetését a híres iskolaalapító, Nagy Mózes látta el.

A 18. századból kevés adattal rendelkezünk a falu történetéről. Az 1747-ben bekövetkezett pestisjárvány megtizedelte a falu lakosságát, ennek emlékét őrzi a templom cintermében álló faragott kőkereszt. A falu lakosságának életét és foglalkozását az évszázadok folyamán a környező erdők határozták meg.

Elérhetőség
Szállásfoglalás

Szállást keresel Gelence közelében? Az alábbi gombra kattintva perceken belül megtalálhatod a neked megfelelő szálláshelyet.

Megosztás