Nyitrakoros

A nyitrakorosi (szlovákul Krušovce) Szűz Mária mennybevétele-templomban sokáig csak a padlástérben rejtett kincsként megbúvó, kevéssé ismert Szent Miklós-freskók sejttették az épület középkori értékeinek jelentőségét. Nemrég, 2014 őszén azonban a templomban új, nagyszabású restaurátori kutatás kezdődött Peter Koreň falkép-restaurátor és Martin Mikuláš kőszobrász-restaurátor vezetésével.

Ekkor egy eddig ismeretlen, grandiózus falképciklus nyomai kerültek elő a templom hajójában. A fehér lovon vágtató, vörös pajzsot és vörös koronát viselő király csatába induló alakja a feltárt részletek alapján könnyen azonosítható Szent Lászlóval. A kunokon aratott diadalát bemutató ciklus számos, rendkívül jó állapotban megőrződött példája látható Gömörben és Szlovákia keleti területein. A nyitrakorosi freskó felfedezése azonban arra mutat rá, hogy a téma gyökeret vert a felvidék nyugatabbra fekvő területein is.

Szállásfoglalás

Szállást keresel Nyitrakoros közelében? Az alábbi gombra kattintva perceken belül megtalálhatod a neked megfelelő szálláshelyet.

Megosztás