Szent László-legenda falképeit bemutató pannók a Haszmann Pál Múzeumban

A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban állították ki a Mudrák Attila szép fotóiból Tusa Nóra által nagyszerűen megkomponált pannókat, amelyek a Szent László-legenda falképeit mutatják be.
A Megyei Kulturális Központ és Dimény-Haszmann Orsolya meghívottjaiként Jánó Mihály arról beszélgetett, hogy micsoda szépségek láthatók a székelyföldi középkori templomokban.
A lovagkirály, a magyarok Szent Lászlója nem csak történelmi szereplő és templombéli falfestmények hőse, annál sokkal több: öröksége ma is nemzetegyesítő szerepet tölt be.Jánó Mihály művészettörténész több kiadványban foglalkozik az erdélyi falfestmények történetével, kolozsvári előadásának szerkesztett változata a Rubicon folyóirat ez évi 9. számában is megjelent. A Szent Lászlóhoz kapcsolódó romániai és magyarországi helyszínekről emellett a Szent László út internetes oldalán is található bővebb információ és képanyag.

Mint kiderült az erdélyi Szent László-freskók kutatás korántsem zárult le: a művészettörténész elárulta, hogy a Szeben megyei Somogyom faluban épp a napokban tárt fel újabb Szent László-freskót Kiss Lóránd restaurátor és csapata.

Megosztás