Jánó Mihály művészettörténész a Szent László legenda falképeiről (INTERJÚ)

Követi és a világhálón is közzéteszi a középkorból származó Szent László-freskók felbukkanását, restaurálását, valamint több tanulmányt is írt errõl a kultuszról. Miért?
A legenda, amelyet ezek a falképciklusok több jelenetben ábrázolnak, valós történelmi esemény alapján keletkezett. A magyar és német krónikás hagyomány szerint 1068-ban úzok és besenyõk törtek be a Magyar Királyság területére. Felprédálva Erdély északi részét egészen Bihar váráig jutottak, amelyet megostromolva számos fogollyal és gazdag zsákmánnyal visszavonultak a Szamos és a Lápos völgyén keresztül Erdélybe, majd Kyrieleysnél (azaz Kerlésnél, ma Chiraleº, Románia) Salamon király (1063–1074), Géza és László hercegek seregétõl vereséget szenvedtek. A 14. századi Képes Krónikában a csata leírását Szent László lovagi tettének bemutatása követi, amelynek során a herceg megment egy kun vitéz által elrabolt magyar leányt. Szent László kerlési legendáját vagy históriáját a 14–15. században széles körben megfestették templomainkban más szentek és mártírok élettörténetével együtt. A reformáció során ezeket jórészt lemeszelték, de a 19. századtól újra napvilágra kerültek. A falképsorozatok fölerõsítették Szent László király kultuszát. Az emlékegyüttes – a tartalmi és formai jegyeit illetõen – egyedi és rendkívüli értéket képvisel a középkori európai mûvészetben.
A Szent László-legendának hány freskójáról tudunk?
Közel nyolcvan olyan falképciklusról tudunk, amelyeket eddig feltártak a mai Magyarország és a környezõ államok területén. Ezek közül több megsemmisült a templomépületek átépítése során. A napjainkban zajló helyreállítási és restaurálási munkálatok eredményeként újabb, eddig ismeretlen falképek kerülnek folyamatosan felszínre, amelyek nagyban gazdagítják stíluskritikai szempontú és ikonográfiai ismereteinket.
Melyek a legértékesebbek?
Számomra az összes emlék „legértékesebb”. Ha a Szent László-legenda falképeit szeretné valaki végigjárni, ne kerülje el Magyarországon Ócsa, Türje, Tereske, Vizsoly, Laskod templomát. Szlovákiában a szepességi Kakaslomnic, Szepesmindszent, Necpál, illetve a gömöri Rimabánya, Gömörrákos, Karaszkó templomaiban látható Szent László küzdelme a kun vitézzel. Horvátországban nemrég tárták fel a falképciklus részleteit az újhelyszentpéteri templomban. Szlovéniában az egyik legteljesebb Szent László-falképsorozat látható a bántornyai Szűz Mária templom hajójának északi falán és a diadalíven. Végül a székelyföldi Szent László-kultusz emlékeibõl Gelence, Homoródkarácsonyfalva, Székelyderzs, Csíkszentmihály, Bögöz, Kilyén templomainak falképeit ajánlom megtekinteni. Mindezek többnyire konzerválva, jó állapotban találhatók.
Egy nagy közös motívumkincsrõl van szó?
Egy nagy közös motívumkincs sokféle festészeti kifejezésérõl beszélhetünk. A Szent László-legendának nincs mindenben azonos képsora. Számtalan variánsát ismerjük a témának, akár formai, akár ikonográfiai szempontból vizsgáljuk azokat. A Szent László-freskóknak dokumentum értékük is van: amennyiben egy mondakör képi megvalósulásai, sõt egy motívum, a fejbenézés (László Gyula) vagy kurkászás (Csányi Vilmos) kommunikációs mondanivalót is rejt. A freskóciklus záróképe a pihenés jelenete, amelyet minden esetben megfestettek, számtalan értelmezési lehetõségre adott alkalmat a kutatás során. A derzsi pihenés, avagy „fejbenézés”jelenete már a falképek feltárásakor, a 19. században felkeltette a mûvészettörténészek mellett más tudományterületek képviselõinek figyelmét is. A jelenet képi, formai párhuzamaként Nagy Géza régész az i. e. 4–3. századra keltezett szkíta arany övcsatot hozta fel: „Az említett mûemléken két lováról leszállt lovas van ábrázolva. Az egyik földre feküdt, és fejét ülõ, magas fejdíszû nõi alak ölében nyugtatja. A nõ szomorúfûz alatt ül. Ennek a fának egyik ágára a lovas felakasztotta tegezét. Az ülõ szolga kantáruknál fogva tartja a két lovat. […] Tárgya nagyon jól ismeretes nálunk középkori templomaink falfestményei után. A Szent László-legenda végsõ jelenetét ábrázolja, amelyrõl hallgatnak az írott emlékek, de megvan a falfestményeken az ország egyik határszélétõl a másikig, midõn t. i. Szent László a kunnal való viaskodás után lovát fához kötve, fejét a megmentett leány ölébe hajtva, megpihen. […] Ebbõl aztán egy más dolog is következik, az t. i., hogy a Szent László-legendákba pogány korból eredõ mondai elemek is keveredtek.” Fettich Nándor – írja László Gyula – észrevette, hogy a lány mindkét ábrázoláson „keleties kedveskedéssel a vitéz haját tisztogatja”. László Gyula a „keleties kedveskedést” a Molnár Anna balladában vélte felismerni, amelyben a leány az elrablója „fejébe néz”, és a ballada egyik Ung megyei változatából is idézett idevonatkozó sorokat.
A motívum keleti vagy nyugati eredetét és elõfordulásának gyakoriságát az epikai és képzõmûvészeti ábrázolásokban nehéz tisztázni. Az arany övcsatot, amelyrõl még Nagy Géza írt 1913-ban, és amelyre a Szent László-legenda kutatói, bár csak reprodukcióból ismerték, attól kezdve gyakran hivatkoztak, 2017-ben bemutatták a londoni British Museumban rendezett Scythians: warriors of ancient Siberia (Szkíták: õsi szibériai harcosok) címû kiállításon. Arra mindenképpen fel kell figyelnünk, hogy az aranycsat a múzeumi mûleírás szerint egy holtan fekvõ férfit ábrázol az anyaistennõvel az életfa alatt. A jelenet a feltámadás elengedhetetlen feltételére, az elhunyt és az életadó Nagy Istennõ szimbolikus házasságára utalhat.(1 kép)
László Gyula írt egy monográfiát: a Szent László-legenda középkori falképei (1993) címmel. Az újabban elõkerült freskók módosítják László Gyula professzor megállapításait?
Talán nincs olyan témánkat tárgyaló monográfia vagy tanulmány, amelynek megállapításait ne módosítaná valamilyen mértékben a késõbbi kutatás. Ezt a sorsot László Gyula nagyszerû munkája sem kerülheti el. Az õ könyvének megjelenése óta eltelt idõszakban több mint kétszeresére szaporodott az ismert falképek száma, és el lehet képzelni, mennyi új képi motívummal és azok értelmezési lehetõségével kell számolnunk.
A közelmúltban fedezték fel a legenda vagy história újabb falképeit a székelyföldi Oklánd község unitárius templomában. Az itt megfestett ciklus elsõ jelenete egy eddig teljesen ismeretlen kompozíció, amelyben értelmezésem szerint a trónon ülõ Szent Lászlót egy püspök királlyá keni fel, miközben a felhõkbõl kihajló angyal koronát helyez a szent fejére. Ez a nagyon összetett tartalmú jelenet, leegyszerûsítve, talán arra a kérdésre is választ adhat, hogy miért festették meg Szent Lászlót koronával a fején, királyként, az 1068. évi kerlési ütközetben, amikor valójában még csak herceg volt.

Forrás: Édes Anyanyelvünk folyóirat

Megosztás