Kutatási zárójelentés: Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában

A kutatás a Hierotheosz Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat „EFOP-5.2.2-17-2017-00133 – Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában” című közös pályázatának keretében valósult meg.
A kutatás lekérdezési fázisára 2019. február és május közötti időszakában került sor. Minden egyes esetben véletlenszerű mintavételt alkalmaztunk, és több időpontban is visszatértünk a helyszínre annak érdekében, hogy az aktív és az inaktív populáció egyáránt integráns részét képezhesse az alapsokaságnak. Az alapsokaságot jelen kutatásunkban azok a személyek képezték, akiknek hivatalos lakcímük valamely olyan településen volt, amelynek Szent László király és emlékezete a kollektív identitás része. Az is szempont volt, hogy a magyarországi, és Magyarországon kívüli megszólított személyek száma megegyezzen. Így a háromszáz (300) kérdőívnek fele került Magyarország határain belül kitöltésre.

A kutatás során rákérdeztünk arra, hogy a válaszadóink hol találkoztak először azzal a ténnyel, hol szereztek először ismerteket arról, hogy településük kötődik Szent László királyhoz. Ennek kapcsán a legtöbben már a családban találkoztak ezzel a ténnyel (40.3%, azaz 121 fő), tehát az adatok fényében úgy látszik, hogy a családiszocializációnak e tekintetben jelentősszerep jut. Természetesen itt is voltak némiképp eltérések a települések között. A legtöbben a formális oktatásban való részvétel előtt Nagyváradon hallottak a Szent László kötődésről, ám itt némileg árnyalja a képet az, hogy a településen több szimbolikus jelentősséggel bíró épület is Szent László nevét viseli: a főtéri székesegyház, a város fő hídja, a legnagyobb magyarajkú rendezvénysorozat, valamint a város főterének tulajdonképpeni, magyar közösség által mai napig használt neve is a lovagkirályhoz kötődik. Azt is vizsgáltuk, hogy válaszadóink számára személy szerint milyen tartalommal bír az a tény, hogy a településük kötődik Szent László királyhoz.

A Hierotheosz Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat „EFOP-5.2.2-17-2017-00133 – Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában” című közös pályázatának keretében megvalósult kutatási zárójelentés a következő linken érhető el: kutatási zárójelentés (.pdf).

Megosztás