Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában projektösszefoglaló

Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában –  EFOP-5.2.2-17-2017-00133

  •  Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül az Emberi Erőforrások Minisztériuma EU Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság által meghirdetett EFOP-5.2.2-17 Transznacionális együttműködések című felhívás támogatott projektje.
  • Támogatás összege: 50 000 000 Ft
  • Kedvezményezett neve: Hierotheosz Egyesület
  • Konzorciumi partner: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat
  • Projekt időtartama: 24 hónap (2018. febr.1 – 2020. jan. 31.)

Projekt általános céljai:

A projekt célja kulturális civil szervezetek, önkormányzatok és intézmények között a hálózati együttműködés erősítése, a közép-európai kulturális örökségünk megóvása és ápolása, valamint a tapasztalatcsere erősítése érdekében. Mindezt Szent László király öröksége köré építve, akinek mind a személye, mind az öröksége és emlékezete összeköti Közép-Európa országait és a Kárpát-medence magyar közösségeit.

A főpályázó Hierotheosz Egyesület, valamint a konzorciumi partner, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az elmúlt években célul tűzte ki a határon átnyúló együttműködések elmélyítését, a kapcsolattartást hazai és határon túli civil szervezettekkel, valamint a helyi és regionális identitás erősítését, a történelmi és kulturális örökség megőrzését.

Jelen projekt célja az, hogy az együttműködések helyi jellegét megtartva egy olyan közép-európai kulturális tapasztalatcserére és folyamatos együttműködésre alapuló hálózatot hozzunk létre, amelyhez csatlakoztak felvidéki, erdélyi, és délvidéki, illetve természetesen hazai települések és szervezetek is, a csatlakozás lehetősége továbbra is fenn áll. Ennek a hálózatnak az alapja a közös identitás és a közös hagyomány, aminek betöltésére kifejezetten alkalmas Szent László királyunk emléke. Ez az alap, amelyre a közös Szent László-i hagyományra épülő hálózat támaszkodik, megfelelő arra, hogy biztosítsa az együttműködést a projekt lezárulta után is. A projekt fontos eleme tehát az együttműködés határon túli magyar szervezetekkel, illetve a projekt programjainak határon átívelő megvalósítása.

Hét együttműködő partnerünk van:

  • a kolozsvári Iskola Alapítvány
  • a kassai Rovás Egyesület
  • a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség
  • a délvidéki Dunatáj Egyesület (Doroszló)
  • a kovászna megyei Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület
  • a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont
  • a nagyváradi Varadinum Alapítvány

A projekt keretében Szent László történelmi személyiségének felhasználásával egy, a közép-európai térséget és benne a kárpát-medencei magyarságot összekötő örökség-útvonal kialakítása a célunk. Az útvonal magába foglalja az épített örökséget, a mondavilághoz kapcsolódó helyszíneket, természeti értékeket és Szent László nevéhez kapcsolódó településeket, nevezetes helyszíneket.

A projekt indokoltsága:

Hiányos a tudásunk a magyarországi és a kárpát-medencei települések történelmével, illetve történelmi személyek helyszínhez kapcsolódásával, ezen hiányosság pótlásával kívánunk foglalkozni jelen esetben Szent László királyhoz kapcsolódóan. Elsődleges cél az együttműködés megteremtése és fejlesztése, az összetartozás érzésének kialakítása a Kárpát-medence szerte magyar nyelvterületen levő települések között, hogy ezek a helyszínek együtt, a közös munka keretein belül népszerűsítsék a településeket.

A közös kutatómunka eredményeképpen az Iskola Alapítvánnyal együttműködve
jelentetjük meg a Lovagkirály című szakmai kötet, mely 49 Szent Lászlóhoz kapcsolódó Kárpát-medencei települést mutat be, valamint egy átfogó tanulmányban ismerteti a Szent László legenda ábrázolásmódjait (falképeit) a székelyföldi templomokban. A kötetben számos olyan középkori emlékről van szó, amelyek a magyar közönségnek eddig ismeretlenek voltak, így szakmai feldolgozásuk, a kutatások eredményeinek bemutatása nemcsak a nagyközönség részére, de a tudományos szféra számára is hiánypótló.

A projekt segítségével további magyarországi, erdélyi, felvidéki és délvidéki helyszínt vennénk fel a létezők mellé a Szent László útra. Ezek főként Szatmár, Bihar, Hargita, Kovászna megyékből kerülnének ki, valamint elindul a projekt kiterjesztése Felvidék és a Vajdaság irányába is.
A megvalósítási időszakban magyarországi és külföldi helyszíneken összesen 12 műhelymunka, 12 tanulmányút, 2 képzés, konferenciák, valamint a 49 Szent Lászlóhoz kapcsolódó települést bemutató vándorkiállítás ünnepélyes megnyitói kerülnek megrendezésre.

Megosztás