A feladat ezer éve nem változott

Máriapócs – A pályázat egyik pozitívuma, hogy egy olyan kiemelkedő történelmi személyiséget állíthatunk a középpontba, aki a saját korában komoly tényezőnek számított Közép-Európában, és akinek személyén keresztül a mai napig ápolhatjuk a közép-európai eszményt – mondta szerdán Máriapócson Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, aki állami és egyházi méltóságokkal közösen vett részt az Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában című program keretén belül szervezett kétnapos műhelymunkán.

– A projekt eredménye az is, hogy összehozza a szakmai közösséget: a kutatók számos aspektusból megvizsgálják Szent László örökségét, de arra is lehetőséget nyújt, hogy megmutassuk megyénk épített és természeti kincseit – mondta a megyei közgyűlés elnöke.

Megfordult a sorrend

Szocska A. Ábel megyéspüspök azt mondta, az igazán bölcs emberek tanulnak a múltból és a letűnt korok kiemelkedő egyéniségeitől, Szent László pedig az élet számos területén lehet követendő példa. Magyar Zoltánt idézte, aki a királyról azt írta: céltudatos, alázatos ember volt, aki szilárd jogrendet biztosított, a hatalmát pedig az ország javára használta. – Volt önkritikája is, hiszen azt írta: a földi uralmat a legnagyobb bűnök nélkül nem lehet gyakorolni – tette hozzá a megyéspüspök, aki arról is beszélt, hogy amíg évszázadokkal ezelőtt az emberek istent szerették a legjobban, majd következett a nemzet és a család, és valahol a sor végén állt saját maguk szeretete, addig mára a sorrend megfordult, és sokak listájának élén az önszeretet áll.

Nemzetet építettek

– Az elmúlt években az emberek azt érzékelik, hogy a dolgok kezdenek a helyükre kerülni, és ez nem csak a gazdasági helyzetre igaz, de spirituálisan és lelki értelemben is, ezzel pedig együtt jár, hogy a történelmünket alakító személyiségeket egyre inkább az őket megillető helyen kezeljük – mondta köszöntőjében Román István megyei kormánymegbízott. – Ennek megfelelően a szent királyainkban mi nem a sötét középkor uralkodóit látjuk, hanem olyan uralkodókat, akik nemzetet építettek és megerősítették az országot – tette hozzá.

– Szent László öröksége nem más, mint Magyarország – fogalmazott dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, aki szerint ma ugyanaz a feladat, mint a XI. században: megvédeni a nemzetünket. – Nyugat felől jön a tétlenség és a valósággal szembeni vakság, kelet felől pedig a mohamedán invázió – mindkettővel szemben meg kell védenünk az országot – mondta a politikus.

 

Forrás: www.szon.hu

Megosztás