Újabb műhelymunka Nyíregyházán

A Hierotheosz Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat “EFOP-5.2.2-17-2017-00133 – Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában” program keretében kétnapos műhelymunkát szervezett immár hatodik alkalommal október 28-29-én Nyíregyházán.

Első nap Obbágy Vera, a projekt szakmai vezetője számolt be a project aktuális állásáról, az eddigi sikeresen megvalósult tevékenységekről és a még rájuk váró feladatokról. A második előadó Fazakas Szabolcs volt: a Kárpát-medencei Legendáriumnak és a Székelyföldi Legendáriumnak az ötletgazdája és megvalósítója beszélt a Legendáriumról, múltjukról, jelenükről és nagyon konkrét jövőbeli terveikről.

Ezután következett a “Vasparipával a Székelyföld Legendáriumon” című hatvanperces dokumentumfilm vetítése, melynek főszereplője Gyöngyössy János, történeti grafikus. A film végén hosszas beszélgetés alakult ki az alkotókkal. A műhelymunka második napját Gyöngyössy János történeti grafikus kezdte, majd Fazakas Szabolcs folytatta “A sziklahitű király” című előadásával és a legendákat feldolgozó rajzfilmjeik bemutatásával.

Ebéd után Dr. Hidán Csaba László, régész, történész és harcművészet oktató korhű hadviseletben tartotta a “Szent László, a honvédő – viselet és fegyverzet Szent László korában” című előadását. A napot Popovics Béla, főiskolai tanár és helytörténész nagyon érdekes, elsősorban kárpátaljai vonatkozású előadása zárta.

Megosztás