Székelyderzs

Székelyudvarhelytől 21 km-re délnyugatra, a Nagy- (vagy Lok-) patak völgyében, magas dombsorok közt fekszik. Neve a szláv Drž személynévből származik. 1334-ben Ders néven említik először a pápai tizedjegyzékben, a Székelyderzs elnevezést az 1760-as évektől használják. A hagyomány szerint a régi falu a Pénzes-dűlőben volt. A tatárjárás elpusztította a falut, akik túlélték, a település mai Felszeg részére költöztek át. Az addig itt élő szászok meghaltak vagy elköltöztek, helyükre szabad székelyeket és jobbágyokat telepítettek.

Nemesi családok is éltek a faluban – a Petkyek címere látható a templom boltozatának egyik zárókövén, akik az 1600-as évek elején támogatták az elpusztult harangok helyettesítését és a megrongálódott templom javítását. Itt található az egyetlen magyar vonatkozású romániai műemlék, amely az UNESCO világörökség része is – az unitárius templom.

 

Elérhetőség
Szállásfoglalás

Szállást keresel Székelyderzs közelében? Az alábbi gombra kattintva perceken belül megtalálhatod a neked megfelelő szálláshelyet.

Megosztás