Tordatúr

A Kolozs megyei település már az 1200-as években feltűnik oklevelekben, villa Thur néven. Egyes beszámolók szerint kezdetben a völgy bal oldalán feküdt a falu, de a tatárjárás alatt feldúlták és elpusztították. A pápai tizedjegyzékekben 1332-ben említik plébániatemplomát és Mihály papját. II. Rákóczi György visszás uralkodásának utolsó éveiben többször is megtámadták Erdélyt a törökök. Csapataik egy része Tordatúhoz közel alakította ki táborát – a kolozsváriak ajándékokat küldtek nekik, Linczig János királybíró, aki ezeket kézbesítette arról számolt be, hogy felgyújtották a falut.

Torda és Túr kapcsolatáról azt olvashatjuk Orbán Balázsnál, hogy a falu befolyással bírt a vármegye politikai életében. Amikor Tordán gyűléseket tartották, a döntéseknél mindig számított a túriak véleménye is, sőt, rendszerint az a párt lett a győztes, ahova ők álltak.

A faluban élő magyar lakosság három felekezet között oszlik meg: megtaláljuk a református, az unitárius és a római katolikus híveket is. Mindegyik felekezetnek külön temploma van, a római katolikusok templomában található egy XIV. század elejéről származó Madonna-szobor.

Elérhetőség
Szállásfoglalás

Szállást keresel Tordatúr közelében? Az alábbi gombra kattintva perceken belül megtalálhatod a neked megfelelő szálláshelyet.

Megosztás