Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában záró konferenciája

A Hierotheosz Egyesület és a Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Önkormányzat közös „EFOP-5.2.2-17-2017-00133 azonosítószámú, – Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában” című projektjének záró konferenciájára 2021. december 16-án került sor Kisvárdán.

A konferencia első perceiben Bárdos-Simon Katalin népdalénekes és népzenész előadásában hallhattuk a Sziklahitű László, ki nem ismersz félelmet című művet a Cantus Catolici 1651 gyűjteményből. A rendezvényen köszöntő beszédet mondott a pályázat konzorciumi tagjának képviselőjeként Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Seszták Miklós, egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos, Tóth Szabolcs Barnabás, aki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke képviseletében szólalt fel, Főtisztelendő Dr. Papp Tibor atya, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke, a Hierotheosz Egyesület elnökségi tagja és Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára. Ünnepi beszédet tartott Dr. Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár asszony. A rendezvény első előadója Dr. Kollár Tibor, pszichiáter, tudományszervező, Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett kutató volt, aki vázolta a Szent László-kultusz kutatásának legfrissebb eredményeit és lehetséges távlatait. A konferencia középkori technikai víváskultúra bemutatóval folytatódott a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület közreműködésében, majd Obbágy Vera projekt szakmai vezető átfogó projekt értékelő prezentációját hallhatták a résztvevők. Ezután Dr. Jánó Mihály művészettörténész, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tagja, a székelyföldi Orbán Balázs díj kitüntetettjének Ikonográfiai ritkaságok a Szent László-legenda képzőművészeti ábrázolásában című előadása következett.

A konferencia következő előadója Mudrák Attila fotóművész volt az esztergomi Keresztény Múzeumból, aki a Lovagkirály című szakmai kötet fotóit is készítette és a nyomdai munkálatokat is felügyelte szakmailag. Fényképekkel gazdagított előadásában rendkívül átfogó képet kaphattunk a különböző Szent László emlékek létezéséről a teljes Kárpát-medence területéről.

A rendezvény negyedik szakmai előadója Sashalmi-Fekete Tamás, a Magyarságkutató Intézet történésze, az Arany Griff Rend elnöke volt, aki Szent a László és a vérmedve legendája című előadásában egy teljesen új kutatás eredményeiről számolt be. Őt követte Szatmári István, műemléki szakmérnök előadása, aki részletesen bemutatta a hallgatóságnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szent László ábrázolásokat.

A rendezvény utolsó előadója Deák Attila volt, a csarodai székhelyű Középkori Templomok Útja Egyesület titkára, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnökségi tagja, a tiszántúli Református Egyházkerület fejlesztési és idegenforgalmi referense, Aktív Magyarországért-díj kitüntetettje. Attila a Szent Lászlói hagyománynak a potenciális turisztikai vonzerejét fiatalos lendületével más szemszögből mutatta be Kerékpáros örökségtúrák című előadásával. A rendezvényt Seszták Oszkár elnök úr zárta összegző gondolataival.

 

Megosztás