Beszámoló a szeptemberi máriapócsi műhelymunkáról

A Hierotheosz Egyesület az „EFOP-5.2.2-17-2017-00133 – Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában” program keretében kétnapos műhelymunkát szervezett 2021. szeptember 6-7-én Máriapócson.

A hivatalos programot köszöntő beszédével Orosz István kegyhelyigazgató nyitotta meg, aki a nap programjára utalva elsősorban a képzőművészet és az irodalom közvetítő szerepéről és az abban rejlő potenciálról beszélt.

Az első szakmai előadást Szatmári István műemlékvédelmi szakmérnök tartotta, melyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Szent László emlékeket (Szabolcs, Napkor, Kisvárda, Baktalórántháza, Laskod) mutatta be a résztvevőknek. Az előadás különleges hitelességét biztosította, hogy az érintett templomokban a falkutatások egy részét személyesen Szatmári István vezette, így gyakran saját élményeként számolt be egy-egy freskó megtalálásáról. A délután folyamán továbbá Bakajsza András irodalmár, író és irodalom tanár rendkívül érdekfeszítő előadását hallhattuk Szent László alakja a magyar szépirodalomban címmel. A napot kerekasztal beszélgetés zárta. A műhelymunka második napját Dr. Hidán Csaba László, régész, történész és harcművészet oktató szemléletes előadása nyitotta meg Szent László és a kunok címmel. Ezután Gergely Papp Adrianna, a Rovás Egyesület együttműködő partner intézményünk alelnöke, Debrőd polgármestere tartott előadást Szent László király identitásformáló szerepéről, a felvidéki Debrőd község történelméről és arról, hogy mit is jelent Szent László a debrődiek számára.

A műhelymunka záró előadását Dr. Hidán Csaba László, régész, történész és harcművészet oktató tartotta korhű harci viseletben és fegyverzetben Sztyeppei hős és keresztény szent címmel.

 

Megosztás