Beszámoló az augusztusi máriapócsi műhelymunkáról

A Hierotheosz Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az „EFOP-5.2.2-17-2017-00133 – Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában” program keretében kétnapos műhelymunkát szervezett 2021. augusztus 30-31-én Máriapócson.

Az immár tizedik alkalommal megrendezésre kerülő műhelymunka hivatalos programját Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára nyitotta meg előadásával, melyben felidézte a projekt céljait, valamint átfogóan bemutatta annak fejlődését a projekt ötlettől elkezdve az elért eredményekig. Az első tudományos előadást Dr. Szilágyi László történész tartotta A hargita megyei Szent László-legenda ábrázolások szakrális üzenete címmel. A rendkívül színes prezentációt az előadó a 2020 telén a projekt keretében megvalósult Hargita megyei tanulmányúton készített saját fényképeivel tovább gazdagította. Ezután Vascsák Andrea Szent László a példakép címmel tartott előadást, melyben a Lovagkirály személyiségének, jellemének nagyságát mutatta be konkrét cselekedeteivel alátámasztva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A műhelymunka hivatalos másnapi programja Vascsák Andrea Méltó uralkodón a Szent Korona című előadásával kezdődött, majd Dr. Szilágyi László történész A Szent László-ciklusok 14. századi elterjedésének narratív és történelmi hátteréről tartott előadásával folytatódott. A rendezvény utolsó előadója Horváth Zoltán György, Podmaniczky-díjas egyetemi mesteroktató, a Romanika könyvkiadó vezetője volt, aki a résztvevőknek bepillantást nyújtott Szt. László kultuszának a Kárpát-medencén kívüli továbbélésébe. A kétnapos rendezvény jó hangulatú kerekasztal beszélgetéssel zárult.

 

 

Megosztás