Nyíregyházára ért a Kisvárdáról indult Szent László út vándorkiállítás

Máriapócsról Nyíregyházára érkezett a Szent László emlékezete Közép-Európában című projekt keretében a Szent László út vándorkiállítás, amely Kisvárdáról indult el 2017 októberében. A kiállítás a magyar lovagkirályhoz kötődő örökségút településeit mutatja be Máriapócsot követően a harmadik helyszínen.

A Hierotheosz Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat szervezésben ma Nyíregyházán a Megyeháza dísztermében jelentős érdeklődés mellett nyitották meg a Szent László út vándorkiállítást egy konferencia keretében, amelyen jelen volt Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Román István kormánymegbízott.

Kiss András, a Hierotheosz Egyesület elnöke köszöntőjében felelevenítette a projekt 2015-ben megfogalmazódott törekvéseit. Úgy fogalmazott: „mi azt gondoljuk, hogy Szent István országát építjük, ennek az országépítésnek vagyunk örökösei.” A kiállításról szólva Kiss elmondta, hogy a 44 tabló (a végére 48 lesz – jegyzi meg) Erdélyből és Észak-Magyarországáról negyvennégy helyszínt tartalmaz. Erdélyből Bihar, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Maros és Szilágy megye harminckét települése, Magyarországról pedig tizenkét település, köztük Kisvárda, Máriapócs, Napkor, Szabolcs és Laskod tartozik bele. Kiss a projekt célja közt említette, hogy a kárpát-medencei magyarságot kapocsként összekösse az örökség-útvonal.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke a nyíregyházi kiállítás céljáról elmondta: abban bíznak, hogy a nyíregyháziak, s így a tágabb közvélemény is betekintést kaphatnak a projektbe. Az elnök beszédében utalt a Szent László emlékezete Közép-Európában program keretében megvalósult rendezvényekre és ez elkövetkezendő workshopokra, tanulmányutakra, kiállításokra, nem utolsósorban a kutató és felfedező munkákra. Az elnök úgy véli, hogy „az tud jövőt építeni, aki teljes bizonyossággal áll a múltján. És ehhez a múlthoz hozzátartozik Szent László szellemi és épített öröksége is.”

Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja arról beszélt, hogy az emlékek megőrzése mind szellemi, mind tárgyiasított formában kiemelkedően fontos feladat. Ezekre az emlékére buszkének kell lennünk. „Ahhoz, hogy ezek az emlékek ne csak emlékek maradjanak, nekünk nagyon sok feladatunk és tennivalónk van” – fogalmazott, majd hozzátette: „nekünk magyaroknak mindenkori feladatunk az, hogy megfelelő módon, kellő méltósággal emlékezzünk őseink munkáságára.” Ezért fontos a Hierotheosz Egyesület munkája – mutatott rá Román István.

Szent László Szent István király munkáját folytatva megerősítette a magyar nemzetet Európában, ő volt a magyar uralkodói eszmény egyik legtökéletesebb megtestesítője – jelentette ki Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára. A projektről szólva elmondta: a mintegy 50 millió forintos támogatású program a Szent László-legendát mutatja be vándorkiállítások, tanulmányutak, szakmai anyagok, kutatási alprogramok és különböző tematikus találkozók segítségével.

A kiállításmegnyitót követően, Szabó Istvánnak, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnökének köszöntője után szakmai konferenciát tartottak, olyan előadókkal, mint dr. Kollár Tibor pszichiáter, tudományszervező, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetettje. Kollár a Szent László legendaábrázolások a középkori Magyarországon címmel adott elő.

 

Fazakas Szabolcs, Székelyföldi Legendáriumnak az ötletgazdája és megvalósítója Sziklahitű király – A Szent László Kárpát-medencei Legendáriuma című projektet mutatta be. A konferencián előadott még Popovics Béla, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára és Gyöngyössy János történeti grafikus.

 

 

 

Forrás: www.frissmedia.hu

Megosztás